אין ספק שיש עכשיו איזה הייפ של בריאות, טבעונות וצמחונות, ואם אתם צעירים אתם בטח חושבים שאתם חיים בתקופה שהמציאה את אורח החיים הבריא. ובכן… הנתונים מראים אחרת. החתירה לאיתור מזון בריא וחקירת השפעות המזון של בריאותינו לא התחילה היום או לפני שנה, היא כאן כבר מיליוני שנים.
בתרבות מדינות המזרחק הרחוק, למשל, אוכל בריא הוא חלק אינטגראלי מתהליך הריפוי ממחלות וגם בעולם המערבי רופאים רבים רשמו לצד תרופות ושיקויים גם תפריטים בריאותיים יותר למטופליהם. מה שכן חדש אלו הן מסעדות בריאות. הן לא היו איתנו מאז ומעולם וניתן להתייחס אליהן כאל חידוש של העת החדשה.
אז מתי בעצם החלו לקום מסעדות בריאות, איך הכול התחיל ומתי? על כך בדיוק אנחנו הולכים לספר לכם. הפעם נתרכז בצפון אמריקה.
ההיסטוריה של מסעדות הבריאות, מאז ועד היום.
החוקרים מצביעים על שנת 1906 כנקודת ההתחלה. בשנה זו החלו לצוץ ברחבי ארצות הברית שפע של מסעדות בריאות שהגישו מזון לא מעובד והתפריט שלהן היה נקי מאלכוהול.
6 שנים לאחר מכן, בשנת 1912, פתח קפטן שאגאן את המסעדה הצמחונית הראשונה בארה"ב!!!.
עוברים ל-1927. ויליאם צ'יילדס שהקים מסעדה מיוחדת שכולה מוקדשת לילדים, החל לדאוג לבריאותם של הקטנטנים והפך את תפריט הילדים – לצמחוני. הילדים אכלו בעיקר מוצרי חלב, אך ככל הנראה המהלך לא הועיל לעסקי המסעדה ובסופו של דבר צ'יילדס החזיר את התפריט הקודם.
בשנת 1943, בעיצומה של מלחמת העולם השניה, תושבי טורונטו החלו להתלונן על מצב התברואה במסעדות. עקב התלונות הרבות הקימה הממשלה משרד שנועד לבקר, לפקח ולייצר נהלי בריאות ותברואה נאותים במסעדות כמו גם להנפיק תעודות ורישיונות למפעילי מזון שעמדו בבדיקות החצי שנתיות שביצעה.
מתקדמים. בשנת 1970 הוקמה בקליפורניה רשת המסעדות Good Earth שהציעה תפריט בריאות והתרחבה עם הזמן, אך בשנות ה-80 נקנתה על ידי חברת מזון ענקית.
נעבור לשנת 1999. בשנה זו נפתחה מסעדת "נורה" והפכה למסעדה האורגנית הרשמית הראשונה באמריקה. מסעדה שבה כ-95% מחומרי הגלם הם אורגניים ומגיעים מחקלאים שחלקו את אותה השקפת עולם אורגנית של מסעדת "נורה".
מתקרבים לימינו. בשנת 2011 חברה הגג של רשת המזון המהיר, KFC – התחייבה לציין את כמות הקלוריות שיש בכל מנה שהיא מוכרת. בעקבות זאת הממשל הפדרלי קבע כי כל רשתות המזון יעשו אותו דבר.
הרבה דברים טובים קרו בשנים האחרונות בארצות הברית אבל נראה שיש עוד הרבה מה לעשות גם בעתיד. לא נסיים מבלי לשתף אתכם במתכון בריאות קליל להכנה וטעים לאללה. רושמים?
סלט עדשים צבעוניות, עגבניות ונענע טרייה:
המצרכים הדרושים:
400 גרם עדשים כתומות.
300 גרם עדשים ירוקות.
300 גרם עדשים שחורות.
6 עגניות תמר.
1/2 לקט נענע טריה.
גרידת לימון מ-2 לימונים.
שמן.
מלח.
פלפל.
אופן ההכנה:
בשלו במים ובנפרד את כל סוגי העדשים, עד שיתרככו.
חתכו את העגבניות לקוביות קטנות והוציאו את הגרעינים.
קצצו את הנענע דק.
ערבבו את הכול ותבלו בשמן, פלפל ומלח, והגישו.
מנת בריאות טעימה וקלה להכנה!