החיים בארץ זבת החלב והדבש מחייבים אותנו להכיר את ההיסטוריה של הגבינה וביתר שאת את ההיסטוריה של עוגות הגבינה. אני סבורה שלא בכדי ישראל מתוארת לא פחות מ-21 פעמים במקרא כארץ המשופעת בחלב ובדבש. אלו היו המאכלים העיקריים שאפיינו את ארץ ישראל הקדומה והתנ"כית והיה זה אך טבעי להניח שכאן אצלנו הומצאה גם עוגת הגבינה הראשונה.
או לפחות כך חשבתי.
מסתבר שתרבויות רבות חושבות שעוגות הגבינה הומצאו על ידן. יש לי ויכוח עם יוון, למשל. לטענת היוונים מקור עוגות הגבינה הוא יוון. לדידם, יש עדויות שכבר בשנת 5 לפני הספירה הרופא אגימוס כתב ספר שלם על אמנות הכנת עוגות הגבינה. אבל בנוסף, גם האנגלים טוענים להמצאת עוגת הגבינה. כהוכחה הם מביאים ספר אפיה ובישול (Forme of Cury) משנת 1390 שבו יש מתכון לעוגת גבינה. על פי השף הבריטי היסטון בלומנטל, המתבסס בטענותיו על ספר זה, הבריטים הם הם שהמציאו את עוגת הגבינה.
אני לא יודעת מי צודק: אני, היוונים או הבריטים? (אני עדיין בטוחה שזו המצאה ישראלית קדומה), מה שבטוח הוא שעוגות הגבינה של אז לא היו כמו עוגות הגבינה של היום, וגם הווריאציות של עוגות הגבינה הקדומות לא מתקרבות לאפשרויות שיש לנו היום.
מסביב לעולם: וריאציות של עוגות גבינה
אפשר לחלק את עוגות הגבינה ל-2 קטגוריות כלליות עיקריות: עוגת גבינה אפויה ועוגת גבינה ללא אפיה. ובתוך הקטגוריות האלו יש עוד שפע של תתי קטגוריות, כל אחת מהווריאציות מגיעה מאזורים גיאוגרפיים שונים בעולם.
אוסטרליה – האוסטרלים מעדיפים את עוגת הגבינה שלהם ללא אפיה, וניתן למצוא עוגות גבינה באוסטרליה בתוספת פסיפלורה, לימון, כרמל, וניל או פטל.
דרום אפריקה – גם הדרום אפריקנים לא מאמינים בעוגת גבינה אפויה. הגרסה שלהם כוללת שמנת, גבינה, ג'לטין לייצוב וקרום של ביסקוויטי חמאה. בנוסף, נוהגים בדרום אפריקה להעשיר את העוגה בליקר אמרולה, וכנראה שדרום אפריקה שאבה את ההשראה שלה לעוגת גבינה מהשלטון הבריטי, כי קיים דמיון רב בין הווריאציה הבריטית לבין הווריאציה הדרום אפריקנית.
יוון – הגרסה היוונית היא מן הקדומות, לטענת היוונים, כאמור. היוונים משתמשים בגבינות כבשים ועיזים, לעיתים שילוב של השתיים, ולכל אזור ביוון יש את וריאציה ייחודית.
איטליה – הגרסה האיטלקית נשענת גם היא על מסורת בת אלפי שנים בשילוב חומרי גלם חדשניים. האיטלקים השתמשו בעבר בעלי דפנה לשימור העוגה וקמח לייצובה, אך עוגת הגבינה האיטלקית המודרנית כוללת בין היתר דבש, גבינת ריקוטה, תמצית וניל, ולעיתים גם פתיתי שעורה.
רוסיה – הרוסים מעדיפים עוגת גבינה אפויה. הם עושים שימוש בטבעות בצק וממלאים בקוואקר רוסי או בגבינת קוטג'. עוד מרכיבים שניתן למנות הם: סולת, ביצים ולא פעם אפשר למצוא גם צימוקים. לתפיסת הרוסים עוגת גבינה היא למעשה חטיף, וילדים אוכלים את זה בגן.
שיקגו – גם תושבי שיקאגו מעדיפים עוגת גבינה אפויה. עוגת גבינה סטייל שיקגו מבוססת על גבינת שמנת, היא חזקה מבחוץ, ונימוחה מבפנים. הטקסטורה קרימית אך עם זאת אוורירית. הם משתמשים בשברי עוגיות חמאה ואפילו יש מונח ששגור בפי העולם כולו "עוגות גבינה בסגנון שיקגו".
אז איך אתם אוהבים את עוגת הגבינה שלכם?