מתמודדים עם בריונות ברשת? מעכשיו יש לכם עם מי לדבר
ולא רק לדבר ולקבל אוזן קשבת, אלא גם לקבל עזרה ממשית, בפועל, בזמן אמת. להפסקת ההצקות או אפילו מניעתן מראש.
בריונות ברשת היא המונח הכולל לכל ההצקות וההטרדות המתרחשות במרחב הווירטואלי של הרשתות החברתיות, כמו למשל שיימינג, חרם, פרסום תמונות אישיות, או כל צורה אחרת של התעללות מקוונת.
מוקד חדש שהוקם, מסייע או אפילו מונע בריונות ברשת, ומגן על הילדים. ניצב משנה מאיר חיון, ראש המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת, התראיין לתכנית הבוקר ב'קשת', והעביר את המסר החשוב לילדים, וגם להורים: מהיום אתם לא לבד. אם אתם סובלים מבריונות ברשת, יש לכם לאן לפנות.
מציבים את הילד במרכז
תפקיד מוקד 105 הוא לייצר חומת הגנה לילדים מפני כל הסכנות האורבות ברשת. הצעד הראשון הוא למפות את האיום, כולל חרם, שיימינג, בריונות ברשת, וכל האיומים הפליליים "הרגילים" כמו למשל פדופילים שמשוטטים ברחבי הרשת, אתרים שמפרסמים תכנים או דימויים שמטרתם לפתות ילדים ואז להתעלל בהם, וכל הסכנות שילדים עלולים להיות חשופים אליהן.
היוזמה החדשה לקחה את כל הדבר הזה, שנקרא "בריונות ברשת", ויצרה מוקד שמאפשר לילדים להתלונן, להתייעץ, ולקבל הסברה איך להתנהל במרחב המאיים עליהם.
הכירו את יחידה 105
המטה מורכב מיחידה משטרתית, שנקראת 105, שתפקידה לתקוף את האיומים, במקביל לפעולות הסברה נרחבות, וכהמשך לחוק החדש שנחקק ביוזמת השר גלעד ארדן, הנוגע לשורת אתרי פדופיליה, שהמטה חסם.
כלומר, אם יש מי שחושב שיוכל לגבות קרבנות תמימים, הוא מוזמן לחשוב מחדש. הילדים לא יוכלו להגיע לאתרים אלו, בזכות הפעילות המשולבת של המטה והמשטרה.
אם ילד נקלע למצב בו פורסמה ברשת תמונה משפילה שלו, אמיתית או מזויפת, הוא מוזמן לחייג למספר 105, ולקבל עזרה ממשית. ככל שהילדים יקדימו ליצור קשר עם המוקד, כך ניתן יהיה להשתמש ביכולות המוקד להורדת התמונות.
מרחב בטוח ומגן לילדים
המוקד מותאם לקריאות של ילדים, והחשיבה המנחה את מפעילי המוקד היא תפיסת עולם לפיה לילד יש מקום בטוח בו הוא יכול לשטוח את סיפורו, ולקבל, הרבה מעבר לאוזן הקשבת, גם פעולות הגנה אמיתיות לעצירת או מניעת הבריונות שהוא חווה.
כמובן שהשאיפה היא שההורים יהיו בתמונה, אבל היעד הוא הילדים, והבחירה היא שלהם אם לערב את ההורים או לא. אם יש ילדים שסובלים מבריונות ברשת ומתביישים או חוששים לספר להוריהם את המתרחש, המוקד מספק להם כתובת שהם יכולים לפנות אליה.
כלומר, אם ההורים אינם מודעים לסבל של הילד, לא ייווצר מצב שבו הילד מתמודד לבדו עם הבריונות, אלא יש לו כתובת שהוא יכול לפנות אליה.
מעטפת טיפולית מלאה
המוקד פעיל כבר כמה חודשים, ועד היום פעל בצורה שקטה ומינורית, כשהפניות הגיעו יותר מפה לאוזן. חלק מהאירועים שהתקבלו הועברו לטיפול משטרתי, אבל המוקד מפעיל גם שותפויות של משרד החינוך, משרד הרווחה, משרד הבריאות והמשרד לביטחון פנים. כלומר, הילדים שפונים למוקד מקבלים מעטפת מלאה של כל משרדי הממשלה, במקום אחד.
ויש גם סיפור לדוגמא
בכתבה הוצג סיפורה של ילדה בת 12 ששלחה תמונה מאוד מביכה לחבר שלה. החבר (באותו גיל), הבטיח שלא ישתף את התמונה עם אף אחד, אבל בסופו של דבר התמונה פורסמה ברשת. משרד החינוך התערב, ויצר את המעטפת התומכת לילדה.
נציגות מאוד בכירות של משרד החינוך פעילות במטה, ויש להן את הידע כיצד לגשת לילדים. במקביל, למוקדנים המשטרתיים יש את הידע, הגישה והיכולת להסרת התמונות מהרשת. כך שהטיפול הוא מקיף.
בשורה התחתונה: לא משנה מה, לא מתמודדים לבד!
כדי לעודד ילדים לפנות למוקד, ובתרומת אמנים מובילים כמו ארקדי דוכין, נועה קירל ושורת כוכבים נוספים, הוקלט שיר שמעודד את הילדים לא להתמודד לבד, אלא להתקשר, להתלונן, לדווח ולקבל את העזרה הדרושה.
במסיבת עיתונאים בהשתתפות המפכ"ל והשר גלעד ארדן, הודגשה המחויבות של נציגי המטה להמשיך ולתת את הטיפול הטוב ביותר לפניות הילדים.