בדיקות פוליגרף לעובדים נחשבות לדבר שבשגרה. לא מעט אנשים ביצעו את הבדיקות האלה כחלק בלתי נפרד מתהליך הגיוס שלהם לתפקיד זה או אחר או שהם מתבקשים לעבור אותן במהלך תקופת העבודה שלהם אצל המעסיק. ישנם שיקולים וסיבות רבים ומגוונים שמביאים את המעסיקים להחלטה על ביצוע בדיקות פוליגרף וכיום אין מניעה לכך. הנושא כולו של בדיקות הפוליגרף נחשב לשנוי במחלוקת מבחינה חוקתית ומשפטית, שכן התוקף של הממצאים, כמו גם ההשלכות אינם ברורים או מדעיים ולכן אין כללים ברורים בנוגע להתנהגות לאור גילוי ממלאים של דבר שקר על ידי העובדים. יחד עם זאת, ללא ספק מדובר בכלי שיש בו הרתעה רבה כלפי העובדים וגם זה שיקול חשוב להחלטה לבצע את הבדיקה.
מתי מבצעים בדיקות פוליגרף לעובדים?
אנשים רבים מכירים את בדיקות הפוליגרף מתהליכי גיוס שעברו. הסיבות לביצוע הבדיקה (וההתניה של המשך התהליך בביצועה) יכולות להיות מגוונות – וידוא שלמועמד אין היסטוריה של התנהגות בלתי הולמת (מעורבות במעשי אלימות, שימוש בסמים או צריכת אלכוהול), היעדר תעסוקה אצל חברות מתחרות או גורמים מפוקפקים, ניסיון לעמוד על קנקנו של המועמד, כלומר לוודא שהמניעים שלו טובים וטהורים ואין כוונה נסתרת לניסיונו להתקבל לשורות החברה ועוד. הבדיקה באה למלא צורך בקרב המעסיקים של בחינת האמינות והיושר האישי של המועמדים. כמובן שאין דרך אחת לוודא זאת וגם תוצאות של בדיקת פוליגרף לא בהכרח ייתנו מענה חד משמעי, אך כאשר הבדיקה מבוצעת כחלק מהערכות שונות של תהליך הגיוס – ללא ספק תתקבל תמונה כוללת שלפיה יהיה קל יותר לקבוע את הדעה אודות המועמד ולקבל את ההחלטה האם הוא מתאים לגיוס או לא.
דברים חשובים לדעת על בדיקת פוליגרף
חשוב מאד להדגיש להבהיר – בדיקת הפוליגרף לא קובעת באופן חד משמעי האם הנבדק משקר או לא. היא יכולה לתת אינדיקציה לבודק על שינויים פיזיולוגיים שחלו בו בעת שענה על שאלה זו או אחרת, שינויים שיכולים להעיד על חוסר נוחות או על אמירת דבר לא נכון. מסיבות אלה אין לבצע בדיקות פוליגרף בהפתעה אלא תמיד לאחר הודעה מוקדמת וחשוב שהבדיקה תבוצע בחדר בעל תנאי אקלים נעימים ואווירה חיובית ונעימה ככל האפשר. דבר נוסף וחשוב – הוא הגעה של הנבדק בבריאות שלמה ומלאה לבדיקה, שכן כל ממצא רפואי (חום, שיעול טורדני או חולשה כללית) עלול לתת את אותותיו ולהטות את תוצאות הבדיקה.
איך מבוצעת הבדיקה ואילו ממצאים היא חושפת?
הבדיקה הלכה למעשה מבוצעת על ידי חיבור הנבדק לאלקטרודות באזורים שונים בגוף – סביב המותניים (באזור הבטן), סביב הגב העליון (מתחת לבית השחי), באצבעות כף היד ובמקרים מסוימים גם סביב המצח. האלקטרודות אמורות להצביע על שינויים פיזיולוגיים שחלים בגופו של הנבדק לאחר שענה על שאלה מסוימת. במידה ואכן ישנם שינויים – כתלות בעוצמה שלהם – תנוע המחט המחוברת לאלקטרודות על גבי נייר הבדיקה. במידה ולא אותרו ממצאים כאלה – הקו יהיה ישר וללא תנודות כלל. יחד עם זאת – אין זה אומר שהנבדק לא שיקר וכאן ייכנס לתמונה התחום האפור של ממצאי בדיקות פוליגרף לעובדים.
מבחינה חוקית ומשפטית גם כן מדובר בנושא ששנוי במחלוקת. אין התייחסות חד משמעית וגורפת לבדיקות הפוליגרף, מה גם שהוכח בהרבה מאד מקרים שיש אנשים שמצליחים להערים על מכונת הבדיקה וגם אם ישקרו – המחט לא תיתן חיווי על כך. המעסיק צריך להתייחס לתוצאות הבדיקה בערבון מוגבל מאד ולשלב אותם עם חוות דעץ נוספות שיש אודות אותו עובד שביצע את הבדיקה.